(+381) 063/10-20-446 info@loznikalemi.com

Jesenje prskanje vinove loze

lozni kalemovi jesenja zastita vinova loza

Zaštita vinove loze u toku redovnog plodonošenja obuhvata zaštitu u toku mirovanja i zaštitu u toku vegetacije.

U ovom članku Vam opisujemo deo zaštite vinograda u stanju mirovanja. Za detaljne informacije možete nas kontaktirati ili ako ste naš kupac, dobiti kompletan program zaštite sadnica vinove loze.

Jesenje prskanje je moguće ako su temperature iznad 5 C . Posle berbe i radova u vinogradu, možemo početi sa prskanjem i ujedno pripremom vinograda za narednu sezonu. Oni koji se na vrema pripreme mogu u sledećoj vegetaciji očekivati dobar prinos i kvalitet plodova vinove loze. Osim prskanja, trebalo bi se ukloniti suve i polomljene grane, truli plodovi, i drugi biljni ostaci koji su česti izvori zaraze. Bitna mera zaštite loznih kalemova u vinogradu jeste jesenje “plavo prskanje”.Ovom merom zaštite suzbijaju se mnoge bolesti na voćkama i sadnicama vinove loze, a neke se jedino tim tretiranjem mogu uspešno kontrolisati.

Šta karakteriše jesenje – plavo prskanje?

Tretiranje se izvodi ujesen, neposredno posle opadanja lišća, obično posle prvog mraza, izlaganjem svih delova voćke fungicidima na bazi bakarnih jedinjenja. – Fungicidi na bazi bakra imaju najširi spektar delovanja na patogene uključujući i bakterije ali se kod većine  sorti kalema mogu upotrebljavati samo u fazi mirovanja zbog izrazite fitototoksije na zelene delove u periodu vegetacije.

U toku mirovanja zaštita se obavlja u cilju uništavanja štetnih insekata koji prezimljavaju pod korom višegodišnjeg stabla i lastara, a najčešće se javljaju lutke grožđanog moljca, grinje, štitaste vaši i grožđani savijač. Tretiranje se obavlja posle rezidbe na zrelo, pre kretanja vegetacije i to preparatima na bazi DNOC, tzv. „plavim ili crvenim uljima”.

 

Naš asortiman kalemova

Stare sorte

Vinske sorte

Stone sorte

Pin It on Pinterest

Share This